Whiskyfakta från Whisky Sweden

Vad är whisky?

Enligt Systembolagets informationssidor är whisky ”fatlagrad sprit baserad på spannmål”. Det stämmer till stor del, men regelverken för vad som är ”whisky” varierar runt om i världen och i många länder finns det inget regelverk alls.

Skotska och europeiska regler

Det är vanligt att man utgår från antingen det europeiska eller skotska regelverket när man beskriver vad whisky är. Reglerna för ”scotch whisky” kräver att hela tillverkningen måste ske i Skottland och säger att whisky destilleras av mältad korn med eller utan hela korn av omältad spannmål, medan EU-reglerna inte ställer krav på var tillverkningen sker och tillåter att man även kan använda något annat mältat spannmål i stället för korn.

Bägge regelverken specificerar att man får destillera spriten till en alkoholhalt på maximalt 94,8 volymprocent och att den färdiga whiskyn måste ha en alkoholhalt på lägst 40 volymprocent. Det är förbjudet att tillsätta något till whiskyn, annat än vatten och sockerkulör vid buteljering. Whisky ska lagras på fat med en volym av högst 700 liter i minst 3 år. Enligt skotska regelverket måste det vara på ekfat, enligt de europeiska reglerna får det vara fat av valfritt träslag.

Single malt och annan whisky

Whisky som tillverkats uteslutande av mältat korn och på ett enda destilleri får kallas ”single malt whisky”, både inom EU och i Skottland, men i Skottland krävs det även att whiskyn destillerats i en panna av pot still typ. I Skottland definierar man även fyra ytterligare varianter av ”scotch whisky”, inklusive den vanligaste varianten ”blended whisky”. Enligt EU-reglerna finns inte dessa varianter, där är allt som inte är ”single malt whisky” bara ”whisky”, med undantag för en variant på irländsk whisky som kallas ”pot still whisky”. Reglerna för irländsk whisky gäller dessutom för whisky både från Irland och från Nordirland.

Regler i andra delar av världen

Går vi utanför EU hittar vi mängder mer andra regler. I USA finns en mängd definierade typer av whisky, inklusive att de även definierat att ”scotch whisky” måste komma från Skottland och ”irish whisky” måste komma från Irland. Den vanligast förekommande amerikanska whiskyn är ”bourbon whisky” som görs på en blandning av spannmål som består av minst 51% majs och måste lagras på nya kolade ekfat, men bland de övriga definitionerna finns t.ex. även ”corn whisky” som görs på minst 80% majs och inte behöver lagras på fat.

Amerikansk ”malt whisky” måste innehålla minst 51% mältat korn, men sedan januari 2025 har man även ett regelverk för amerikansk ”single malt whisky”, som måste vara gjord på 100% mältat korn. Lagring ska ske på ekfat utan krav på hur lång lagringstiden ska vara, om man inte vill kalla den ”straight single malt whisky” vilket kräver minst 2 års lagring.

Reglerna för kanadensisk whisky kräver 3 års lagring på fat men tillåter att man blandar ut den färdiga whiskyn med 9,09% av något annat. Det kan röra sig om tillsats av annan sprit, som i så fall ska vara lagrad minst 2 år, eller av vin.

Svensk whisky

Det finns ingen lag som beskriver ”svensk whisky”. Sverige följer naturligtvis EU-reglerna, dvs whisky måsta lagras minst 3 år på träfat, men det finns inget regelverk om var tillverkningen behöver ske, eller varifrån råvarorna ska komma. Därmed träder de generella EU-reglerna om ursprungsmärkning in, vilket innebär att ”den sista betydande bearbetningen” avgör ursprungslandet. I fallet whisky är då frågan om det är destilleringen, fatlagringen eller eventuellt blandningen av olika whisky till en blended whisky som ska styra? Olika svenska whiskytillverkare har tolkat regelverket på olika sätt. Systembolaget, som har monopol på försäljningen i Sverige, har normalt gått på det ursprungsland som leverantören angett.